František Straka: Ragby je skvělá hra, kterou jsem viděl při svém působení v Austrálii



Své první zahraniční angažmá nasměroval Straka do Německa a to konkrétně do Borussie Mönchengladbach (1988–1991). V německé Bundeslize působil  i následně v klubech  FC Hansa Rostock (1991–1992), Wuppertal SV (1992–1996) a ve Viktorii Kolín nad Rýnem (1996–1998).

 Za A-tým Československa odehrál František Straka v letech 1983–1990 celkem 35 zápasů, ale branku nevstřelil se lvíčkem na prsou žádnou. Debutoval 26. října 1983 v utkání proti Bulharsku  a zúčastnil se MS 1990 v Itálii, kde bylo Československo vyřazeno až ve čtvrtfinále Německem.

Strakova  trenérská dráha má mnoho záznamů od evropských působení až k  australskému týmu North Queensland Fury FC, kde působil v roce 2010.

O Františkovi Strakovi vyšla v roce 2015 kniha, která má název Franc. Při jejím křtu byla celá řada známých sportovních i jiných  osobností.

Právě při křtu knihy František Straka pro sportovní weby  Českéragby.cz a Sportovnilisty.cz řekl k probíhajícímu MS v ragby a ke hře se šišatým míčem toto ...

"Že ragby je úžasný sport, jsem nejlépe poznal právě za svého trenérského působení v Austrálii. Trénoval jsem klub, který vedle fotbalového týmu měl i ragbyový. V Austrálii je to sport velmi sledovaný, má obrovské množství hráčů, příznivců a také Australané jsou v tomto sportu velmi úspěšní. Tuším, že byli už dvakrát mistry světa. Na přenosy z probíhajícího mistrovství světa se dívám a obdivuji u hráčů jejich fyzickou připravenost," řekl František Straka.




Sportovnilisty & Českeragby.cz již uveřejnily o ragby tyto ohlasy ...


* Natálie Dianová: Na ragbyovém MS jsem viděla na vlastní oči zápas Nový Zéland - Gruzie
Ondřej Synek: Ragby jsem na vlastní oči viděl přímo na Novém Zélandě
* Radek Jaroš: Pravidla ragby znám, naučil mne je ve Francii Petr Giacintov
Dušan Uhrin: Ragby jsem sledoval v Gruzii i v Rumunsku a navíc mám doma dva ragbyové míče
* Vladimír Šmicer: Ragby je úžasný sport, který jsem měl možnost poznat ve Francii i v Anglii 
Antonín Panenka: Aby ragby bylo u nás více populárnější, museli by lidé znát lépe ragbyová pravidla
* Miroslav Jansta: Ragby je úžasný sport a dívat se něj je stejný zážitek jako sledovat basketbal
Ladislav Jakl: Vím, že ragby není sport pro manekýny a simulanty

(ps, Českéragby.cz &  Sportovnilisty.cz, Foto: Petr Skála)