Ragbisté mistrovské Pragy pilovali pravidla s nejlepšími českými rozhodčími

Patrně v současné době nejlepší čeští ragbyoví rozhodčí Matěj Rázga, Tomáš Tůma a ze začátku je jistící Štěpán Čekal byli v klubovně mistrovského ragbyového klubu Pragy Praha v roli přednášejících o pravidlech. Stalo se tak těsně před zahájením ragbyové sezóny.

"Tuto formu seznámení se s novinkami v ragbyových pravidlech  a k tomu ještě s připomenutím častých chyb, kterých se dopouštějí hráči i v extraligových týmech,  jsme zvolili těsně před zahájením soutěže záměrně. Chceme, aby si čeští mezinárodní rozhodčí s našimi hráči vysvětlili některé drobnosti, které vedou k nejasnostem v pochopení pravidel," řekl pro ragbyový magazín Českéragby.cz kapitán ligového celku Pragy  a člen výboru klubu Petr Čížek.



Matěj Rázga a Tomáš Tůma na besedě o pravidlech


V ragbyovém prostředí klubovny v historii tuzemského ragby nejúspěšnějšího klubu se na filmových ukázkách předváděly  jasné herní situace i ty méně jasné z pohledu hráče i někdy rozhodčího.  "Jsme rádi, že některé kluby mají zájem své hráče a trenéry seznamovat s novinkami v pravidlech a chtějí znát naše názory, jak budeme  tyto herní situace posuzovat," řekl úvodem rozhodčí Tomáš Tůma, který v minulosti v anketě o nejlepšího ragbyového rozhodčího byl několikrát za sebou jedničkou.


V klubovně vládla skvělá atmosféra a tak lze předpokládat, že podobná bude vládnout i v plné ragbyové sezóně. 

"Rozhodčí by se po utkání neměl bát přijít mezi hráče a popovídat si s nimi i o chybách, které prováděli hráči na hřišti, ale mohl se jich dopustit i samotný rozhodčí," dodal Matěj Rázga jednička mezi rozhodčími v letech 2013 a 2014.

(ps, Českeragby.cz, foto: Petr Skála)